In welke landen is een sneeuwketting verplicht?

sneeuwketting

In Nederland krijgen we niet zo snel met sneeuw te maken. Echter valt er in andere landen eigenlijk altijd sneeuw tijdens de winter. Om deze reden zijn sneeuwketting in een aantal van deze landen verplicht. In dit artikel vind je meer informatie over in welke landen je met zo’n ketting moet rijden.

sneeuwketting

Overzicht landen met verplichting

De landen waarin een (sneeuw)ketting verplicht is zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Hieronder worden de specifieke regels per land uiteengezet.

Duitsland en Zwitserland

In Duitsland en Zwitserland zijn kettingen verplicht bij een specifiek verkeersbord of wanneer de weersomstandigheden erom vragen. De maximum snelheid is daarbij 50 kilometer per uur tenzij het anders wordt aangegeven.

Frankrijk

In Frankrijk zijn kettingen verplicht bij een verkeersbord die het aangeeft of bij wegen die bedekt zijn met ijs of sneeuw. De maximum snelheid komt overeen met Duitsland. Bij een onderbord met tekst “pneu neige admis” zijn kettingen niet verplicht tenzij je winterbanden hebt met een minimaal profiel van 3.5 mm diep.

Italië

De regels van Italië komen overeen met Duitse regels. Echter is het niet verplicht om kettingen te gebruiken wanneer je auto winterbanden heeft. Het is wel aan te raden omdat er veel steile hellingen zijn in het Italiaanse landschap.

Luxemburg

In Luxemburg mag je alleen kettingen raadplegen wanneer wegen volledig ondergesneeuwd zijn.

Oostenrijk en Spanje

In Oostenrijk en Spanje mag je alleen sneeuwkettingen gebruiken wanneer een verkeersbord het aangeeft én wanneer een weg bedekt is met sneeuw en/of ijs. De maximumsnelheid is 50 kilometer per uur, tenzij er wat anders wordt aangegeven.

Dit artikel geeft een overzicht van landen waarin je kettingen dient te gebruiken. Dit dien je te doen in specifieke omstandigheden en zorgt ervoor dat je tijdens je reis veilig de weg op kan.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *